У Києві з 12 березня 2020 року для запобігання поширенню коронавірусу обмежуються освітній процес в закладах загальної та вищої освіти та проведення масових заходів. Введення карантину планується на загальнонаціональному рівні. Що робити в такій ситуації роботодавцям, розповідає Держпраці.
Як поширюється COVID-19
Коли хвора людина чи носій захворювання з COVID-19 кашляє або видихає, виділяються краплі зараженої рідини. Більшість з них потрапляють у довкілля, на поверхні та предмети – наприклад, письмовий стіл, телефони.
Люди можуть інфікуватись COVID-19:
- торкаючись забруднених поверхонь чи предметів, а потім – очей, носа чи рота;
- повітряно-крапельним шляхом від хворого на COVID-19, стоячи на відстані одного метра від інфікованої особи (іншими словами, COVID-19 поширюється, як грип та ОРВЗ).
Більшість осіб, інфікованих COVID-19, мають легкі симптоми хвороби та з часом одужують. Однак перебіг хвороби може бути більш складним та супроводжуватись ускладненнями, зокрема розвитком пневмонії. Такі хворі потребують термінової госпіталізації.
Ризик ускладнень захворювання зростає з віком, а саме:
- люди старше 40 років є більш вразливими, ніж люди до 40 років;
- люди з ослабленою імунною системою та особи з такими захворювання, як діабет, захворювання серця та легень тощо.
Роботодавці повинні запроваджувати профілактичні заходи, навіть якщо випадки COVID-19 не зареєстровані в місцевості, де вони провадять свою господарську діяльність
Переконайтесь, що робочі місця ваших працівників чисті та гігієнічні
Поверхні (наприклад, столи та всі робочі поверхні, телефони, клавіатури тощо) потрібно регулярно протирати дезінфікуючим засобом.
Слід сприяти тому, аби працівники, підрядники та замовники (споживачі) регулярно та ретельно мили руки).
Розмістіть диспенсери з дезінфікуючими засобами у всіх видних місцях (біля робочих місць). Подбайте, щоб ці диспенсери регулярно заправляли.
Розмістіть пам’ятки (плакати) на видних місцях, що пропагують миття рук.
Необхідно сприяти наявності чистого повітря на робочому місці
Розмістіть пам’ятки (постери), що пропагують чисте повітря на робочих місцях. Поєднуйте такі заходи з іншими комунікаційними заходами (інструктажі, навчання), що пропагують гігієну та охорону праці.
Переконайтеся, що маски для обличчя, інші тканинні засоби індивідуального захисту доступні на робочих місцях, де є скупчення людей з нежиттю (кашлем). Для утилізації одноразових масок (фільтрів для масок) мають бути передбачені спеціальні урни.
Особам з температурою необхідно залишатися вдома (на лікарняному або працювати віддалено).
Особам з температурою, вищою за 37.3 ºC, прийом жарознижуючих ліків таких, як парацетамол/ацетамінофен, ібупрофен або аспірин, може тільки замаскувати захворювання (інфікування).
Ведіть постійне спілкування з працівниками, видавайте прокламації, що рекомендують залишатися вдома.
Розміщуйте плакати з рекомендаціями щодо профілактики розповсюдженню COVID-19 на робочих місцях.
Якщо COVID-19 потрапить у ваш колектив
Не допускайте випадків дискримінації осіб, які працюють в організації. Поміркуйте, як визначити осіб, які можуть перебувати в зоні ризику, та підтримайте їх.
Сюди можна віднести осіб, які нещодавно їздили у райони інфікування COVID-19, осіб, які мають інші серйозні захворювання (наприклад, діабет, захворювання серця та легень, інші хвороби, пов’язані з віком).
Сприяйте регулярній роботі (спілкуванню) всередині організації.
Використання телекомунікаційних технологій допоможе вашому бізнесу продовжувати працювати, поки співробітники знаходяться на відстані.
Важливі моменти профілактики
- Роботодавці повинні наголосити на необхідності залишатися вдома працівникам, що відчувають будь-які ознаки захворювання.
- На момент активного поширення захворювання краще відмовитися від відряджень до країн з великою кількістю інфікованих або взагалі намагатися звести відрядження до мінімуму.
- Регулярно провітрювати приміщення, наголошувати працівникам на необхідності миття рук та уникнення місць масового скупчення людей.
- Якщо дозволяє робочий процес, заохочувати роботу персоналу з дому.